Αφαιρεση σπιλων / δερματικων βλαβων - Rebeauty

Αφαιρεση σπιλων / δερματικων βλαβων

Φροντίστε για την υγεία του σώματός σας

Οι σπίλοι αποτελούν αθροίσεις τροποποιημένων κυττάρων, μια φυσιολογική εκδήλωση του δέρματος, οι οποίοι βρίσκονται στην επιδερμίδα ή σε βαθύτερη στοιβάδα δέρματος (χόριο). Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι), συνήθως έως την ηλικία των 25 ετών και αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματος.

Οι σπίλοι βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να έχουν τη μορφή οζιδίων, με μέγεθος που ποικίλλει από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά, ενώ σπάνια συναντώνται οι γιγαντιαίοι σπίλοι.

Ο αριθμός και το είδος τους εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες, ωστόσο η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους. Πάντως, οι ύποπτες κηλίδες και σημάδια δεν είναι πάντα ελιές. Πολλές από αυτές είναι απλώς προϊόντα φωτογήρανσης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος μας ή είναι καλοήθεις ή ιογενείς βλάβες.

Οι σπίλοι  είναι καλοήθεις συνήθως, ωστόσο όσο φυσιολογικοί κι αν φαίνονται, οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή σε αυτούς μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά των σπίλων που μας προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο είναι:

  • Ο μεγάλος αριθμός τους στο σώμα.
  • Μεγάλη διάμετρος σπίλου που ξεπερνάει τα 7 χιλιοστά.
  • Διχρωμία η ανομοιομορφία χρώματος στην επιφάνεια ενός σπίλου.
  • Αλλαγή στο μέγεθος ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή ολοφάνερη διόγκωση ενός καινούργιου.
  • Ενόχληση, φαγούρα ή αίσθηση τσιμπήματος σε σπίλο.
  • Φλεγμονή σπίλου με πρήξιμο ή πόνο.
  • Εκροή υγρού ή αίματος από σπίλο

Σε περίπτωση που ο ιατρός κρίνει ότι ένας σπίλος ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε κακοήθη στο μέλλον, είναι καλό να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση σπίλων γίνεται συνήθως χειρουργικά στο ιατρείο με νυστέρι και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ μετά την αφαίρεση του σπίλου, γίνεται πλαστική αποκατάστασης της τομής.

Ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα του σπίλου, η αφαίρεση του μπορεί επίσης να γίνει είτε με καυτηριασμό είτε με laser είτε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρχει υποψία για κακοήθεια του σπίλου, θα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά και να αποστέλλεται για βιοψία.

Η επέμβαση αφαίρεσης σπίλων δεν είναι επώδυνη, ενώ μετά την αφαίρεση τους, δεν υπάρχει πόνος, απλά αίσθημα φαγούρας στην περιοχή για τον πρώτο μήνα. Στην αφαίρεση με laser σε μικρούς τοπικούς σπίλους, δεν χρειάζεται καυτηριασμός ή ράμματα, αφού το laser σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Στον καυτηριασμό που επίσης αφορά μικρούς τοπικούς σπίλους, δεν χρειάζονται ράμματα, μόνο μία τοπική αλοιφή επούλωσης για 2-3 μήνες, ενώ εμφανίζεται προσωρινά σημάδι λόγω της θερμικής βλάβης του δέρματος.

Στη χειρουργική αφαίρεση η οποία αφορά σπίλους ύποπτους για κακοήθεια, αφαιρείται ο σπίλος μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό και αποστέλλεται για βιοψία. Μετά την αφαίρεση χρησιμοποιούνται ράμματα απορροφήσιμα, ενώ το σημάδι που θα μείνει εξαρτάται από το μέγεθος του τμήματος του δέρματος που θα αφαιρέσει ο γιατρός.